Almene vandforsyningsanlæg
Ermelundsværket
Ermelundsværket, der ligger på Soløsevej 71 i Gentofte Kommune, ejes og drives af Novafos. Vandværket fungerer i dag som et grundlastværk, dvs. at det forsyner med kommunens ledningsnet med en jævn og kontinuerlig udpumpning af drikkevand.
Vandindvindingen foregår fra 24 aktive indvindingsboringer fordelt på fire kildepladser: Ermelunden (14 boringer), Galopbanen (3 boringer), Kildeskoven (4 boringer) og Bregnegården (3 boringer). På Galopbanen er den ene boring beliggende i Lyngby-Taarbæk Kommune, som derfor har meddelt særskilt indvindingstilladelse til denne boring. Beliggenheden af kildepladserne og vandværket ses af nedenstående kort.
Se liste med boringer for Ermelundsværket og Sjælsø Vandværk her
Se afsnit om kildepladser til Ermelundsværket her
Vandbehandlingen på Ermelundsværket foregår ved simpel vandbehandling, først ved iltning over iltningstrappe og herefter ved dobbelt sandfiltrering.
Se procesdiagram for vandværket her
Udpumpningen til forsynings- og ledningsnettet foregår ved hjælp af tre rentvandspumper. På vandværket genbruges cirka 95 % af det vand, som anvendes til filterskyl. Filterskyllevandet til genbrug gennemgår en sandfiltrering og UV-behandling, inden det returneres til vandproduktion på iltningstrappen.
Vandværket har en samlet produktionskapacitet på 4,8 mio. m3/år, mens indvindingstilladelsen fra Gentofte Kommune er på 4,4 mio. m3/år.
Se afsnit vandindvindingstilladelse her
Vandværket drives som et grundlastværk, og siden år 2000 har der fra de fire kildepladser gennemsnitligt været indvundet 3,2 mio. m3 med en jævn og kontinuerlig produktion på ca. 430 m3/t. Novafos arbejder for at få den kontinuerlige produktion op på ca. 550 m3/t ved bl.a. at regenerere eller erstatte boringer. Vandværkets rentvandsbeholder har en kapacitet på 1.800 m3.
Sjælsø Vandværk
Sjælsø Vandværk er beliggende i Rudersdal Kommune. Sjælsø Vandværk ejes og drives af Sjælsø Vand A/S, som er et selvstændigt selskab under Novafos Holding A/S. Sjælsø Vand A/S har overtaget retten til indvinding efter Gentofte Kommune, som tidligere ejede vandværket. Vandværket leverer vand til kommunerne Fredensborg, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Gladsaxe. Vandværkets indvindingsboringer er fordelt på otte kildepladser beliggende i kommunerne Fredensborg, Hørsholm, Rudersdal og Allerød som vist på figuren 'Oversigt over kildepladserne til Sjælsø Vandværk, indvindingsboringer og pejle- og overvågningsboringer'.
Se liste over indvindingsboringerne her
Se afsnit om kildepladser til Sjælsø vandværk her
Sjælsø Vandværk består af to anlæg. På Anlæg I gennemgår råvandet kun en simpel vandbehandling, dvs. at vandet iltes, når det kommer ind på værket, og efterfølgende filtreres gennem sandfiltre.
På Anlæg II behandles grundvand fra de kildepladser, som indvinder grundvand med et højt indhold af metan og svovlbrinte. Her bliver indholdet af de to gasser reduceret, så vandet kan anvendes til drikkevand. Behandlingen sker ved at tilsætte brintperoxid til råvandet, og herefter belufte vandet kraftigt (bundbeluftning). Behandlingen nedsætter samtidig svovlbrinteemission til luften, så lugten ikke generer omgivelserne.
Se afsnit om renseteknologi her
Alt vand fra Sjælsø Vandværk strømmer gennem et UV-anlæg, før det sendes ud til forbrugerne.
Se procesdiagram for Sjælsø Vandværk her
Vandværket, der også forsyner andre kommuner, har en rentvandsbeholder med en kapacitet på 9.700 m3. Ved forsyning af Gentofte Kommune pumper Sjælsø Vandværk vand til Hjortekær Vandtårn med en kapacitet på 12.650 m3 og til Jægersborg Vandtårn med en kapacitet på 1.875 m3. Vandværket har tilladelse til at indvinde 11,12 mio. m3/år.